Aanrijding Letsel

Aanrijding Letsel

Fietsers & voetgangers altijd recht op schadevergoeding

  • Maximale schadevergoeding
  • Gegarandeerd kosteloze hulp
  • Betrouwbaar, deskundig en daadkrachtig
  • Gespecialiseerd in aanrijdingen met letsel

Bent u als fietser of als voetganger aangereden? En heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan heeft u in 95% van de gevallen, recht op schadevergoeding. Zelfs als het ongeval uw eigen schuld was. Wij leggen u uit waarom dit zo is en hoe u een schadevergoeding kunt claimen. Let wel: er zijn een aantal uitzonderingen. Die zullen we ook kort voor u toelichten.

Wij adviseren u om altijd gratis juridische hulp in te schakelen voor het indienen van een schadeclaim. Dat scheelt u een heleboel frustratie en lastige juridische discussies. Daarnaast bent u er zeker van dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Vul het contactformulier in met uw naam en telefoonnummer. Vertel ons uw verhaal. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Bekijk de 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade.

Ernstig letsel voor fietsers & voetgangers

Fietsers & voetgangers zijn uiterst kwetsbare verkeersdeelnemers. Beiden hebben immers geen enkele bescherming om zich te weren tegen de impact van een sterke verkeersdeelnemer, zoals een scooter, motor, auto of tram. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan is de bestuurder van de fiets of voetganger vaak ernstig gewond.

Voetgangers en fietsers: zwakke verkeersdeelnemers

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet worden fietsers & voetgangers daarom benoemd als zwakke verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat zij beter beschermd zijn voor de wet in het geval van een aanrijding met een sterke verkeersdeelnemer. De sterke verkeersdeelnemer moet in 99,9% van de gevallen minstens 50% van de schade vergoeden, zelfs bij een fout van de fietser of voetganger.

Geen schadevergoeding bij overmacht

Alleen in het geval van overmacht van de bestuurder van het motorvoertuig hoeft de sterke verkeersdeelnemer geen schadevergoeding te betalen. Overmacht betekent dat u als fietser of voetganger met opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid een verkeersfout heeft begaan. De bewijslast ligt in dit geval bij de bestuurder van het motorvoertuig. Overmacht wordt in de praktijk zelden toegekend.

Aansprakelijkheid bij aanrijding met een motorvoertuig

Als u als fietser of voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig wordt de schadevergoeding op de volgende manier berekend:

De bestuurder van het motorvoertuig is volledig aansprakelijk te stellen:

U krijgt 100% schadevergoeding

Beiden hebben een verkeersfout begaan:

U krijgt minstens 50% van uw schade vergoed, dit kan oplopen tot 100%

U bent schuldig aan het ongeval:

Ook dan krijgt u minstens 50% van uw schade vergoed, dit kan oplopen tot 100%

Om het definitieve percentage te berekenen, wordt er gekeken naar:

  • De ernst van de verkeersfouten
  • De ernst van het opgelopen letsel

In principe wordt dus van een motorvoertuig extra oplettendheid gevraagd in het verkeer. De bestuurder van een motorvoertuig moet rekening houden met onverwachte beslissingen van een fietser of voetganger. Juist omdat de impact van de schade zo enorm groot kan zijn.

Fietser of voetganger onder de 14 jaar

Als uw zoon of dochter op de fiets of lopend wordt aangereden, krijgt hij of zij altijd 100% schadevergoeding. Kinderen zijn in dat opzicht nog beter beschermd voor de wet. Dit komt doordat hun inzicht in verkeerssituaties nog niet genoeg ontwikkeld is om gevaren in te zien. Motorvoertuigen moeten daardoor extra alert zijn op fietsende, lopende of spelende kinderen.

Aansprakelijkheid aanrijding tussen twee fietsers of tussen fietser en voetganger

Bij een aantal ongevallen gaat de regel van zwakke verkeersdeelnemer niet op. Bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen:

  • Twee fietsers
  • Fietser en een voetganger

Hier gaat het namelijk om aanrijdingen tussen twee zwakke verkeersdeelnemers. Hoe wordt de aansprakelijkheid dan berekend?

De ander is schuldig aan het ongeval:

U krijgt 100% schadevergoeding

Beiden schuldig aan het ongeval:

Een gedeeltelijke schadevergoeding die wordt berekend aan de hand van:

  • De ernst van de verkeersfouten
  • De ernst van het letsel

U bent schuldig:

Dan moet u de schade volledig vergoeden

Mocht u betrokken zijn geraakt bij een ongeval tussen twee zwakke verkeersdeelnemers, dan zijn de regels omtrent de bewijslast ook anders. “Wie eist, bewijst.” Dit staat in de wet. Als u een schadevergoeding wilt claimen, moet u dus met bewijs komen.

Fietsers & voetgangers: claim uw recht op schadevergoeding

In alle gevallen adviseren wij u om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Onze juristen werken gratis voor fietsers & voetgangers met letselschade. Dagelijks behandelen wij dossiers met verkeersongevallen. Maak gebruik van de ervaring en gedrevenheid van onze juristen. Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier. Ervaar het zelf!

Over ons

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Wij werken gratis voor slachtoffers die letselschade oplopen als gevolg van een aanrijding in het verkeer

Team

Ons team bestaat uit juridisch hoog opgeleide gemotiveerde mensen, die alles in het werk zullen stellen uw schade zo rechtvaardig mogelijk vergoed te krijgen.

Tarieven

Wanneer wij uw zaak in behandeling nemen, garanderen wij schriftelijk dat u geen nota's van ons zult ontvangen. Wij werken geheel gratis voor het slachtoffer.