U heeft vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een aanrijding als voetganger.

Schadevergoeding na aanrijding als voetganger

 • Maximale schadevergoeding
 • Gegarandeerd kosteloze hulp
 • Betrouwbaar, deskundig en daadkrachtig
 • Gespecialiseerd in aanrijdingen met letsel

U bent van uw sokken gereden in het verkeer. Als voetganger bent u een erg kwetsbare verkeersdeelnemer. Waardoor u zo goed als zeker letselschade oploopt. Gelukkig heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een aanrijding als voetganger. Zelfs als het ongeluk door u zelf is veroorzaakt. Het advies van onze juristen? Schakel altijd gratis juridische hulp in. Want ook daar heeft u recht op.

Aanrijding als voetganger? Claim schadevergoeding

Onze juristen geven altijd 100% gratis juridische hulp aan letselschadeslachtoffers. Onze persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat u zich gehoord voelt. En uw persoonlijke jurist regelt alles voor u. Waardoor u zonder onnodige stress kunt herstellen. Vul het contactformulier in met uw naam en telefoonnummer. Vertel ons over de aanrijding. Dan bellen wij u dezelfde werkdag nog terug.

Aanrijding als voetganger, wat nu?

Na een aanrijding als voetganger is het belangrijk dat u:

 • Uw letsel laat nakijken en behandelen door een arts. Schakel een ambulance in als u ernstig letsel heeft opgelopen. Of ga direct naar uw huisarts als dat niet nodig is. Ook bij zeer lichte klachten zoals blauwe plekken of nekklachten.
 • Bewijsmateriaal verzamelt op de plek van het ongeval. Maak bijvoorbeeld foto’s van de verkeerssituatie, uw letsel en overige schade. Verzamel alle belangrijke gegevens van de tegenpartij en contactgegevens van getuigen.
 • Het schadeformulier invult als u door een motorvoertuig bent aangereden. Controleer ook of de tegenpartij alle informatie naar waarheid heeft ingevuld.
 • Alle gebeurtenissen vanaf het ongeval bijhoudt in een logboek. Bewaar ook alle rekeningen die naar het ongeval te herleiden zijn.
 • Zo snel mogelijk contact met ons opneemt voor juridische bijstand.

Een aanrijding als voetganger kan een flinke impact op u hebben. Zelfs als u slechts blauwe plekken oploopt. U kunt bijvoorbeeld schrikachtig worden in het verkeer. Laat daarom altijd een schadevergoeding claimen voor de materiële en de immateriële schade.

Materiële en immateriële schade

Als u bent aangereden loopt u altijd materiële en immateriële schade op. De materiële schade is de tastbare schade. U:

 • Loopt een deel van uw loon mis
 • Krijgt met medische kosten te maken
 • Loopt schade op aan uw persoonlijke eigendommen. Bijvoorbeeld aan uw kleding, sieraden of smartphone

Dit is slechts een kleine greep uit de materiële schadeposten.

U krijgt ook altijd met immateriële schade te maken. Deze schade is niet tastbaar en voor elk letselschadeslachtoffer anders. Het gaat hier om:

 • De lichamelijke pijn van uw verwondingen
 • Het verdriet van het ongeval en de gevolgen
 • Een (tijdelijk) verminderde levenslust

Deze gevolgen van de aanrijding als voetganger zijn niet te meten. Of te genezen door een vergoeding. U krijgt hier echter wel smartengeld voor. Deze vergoeding kan namelijk wel een belangrijke mijlpaal in uw verwerkingsproces zijn. Omdat het smartengeld laat zien dat uw leed erkend wordt.

Gevolgen aanrijding als voetganger

Na een aanrijding als voetganger kunt u allerlei soorten letsel oplopen. Elke vorm van letsel heeft gevolgen voor uw dagelijkse leven. Dit kan tijdelijk zijn als u licht letsel heeft opgelopen. U kunt bijvoorbeeld tijdelijk niet:

 • Werken
 • Meehelpen in het huishouden
 • Optimaal voor uw kinderen of huisdieren zorgen
 • Een voertuig besturen
 • Uw favoriete hobby uitvoeren

Daardoor krijgt u naast de financiële gevolgen ook met emotionele gevolgen te maken.

Heeft u blijvend letsel opgelopen? Dan krijgt u met permanente gevolgen te maken. Waardoor u mogelijk een heleboel aanpassingen moet maken in uw huidige manier van leven. Dit heeft naast lichamelijke en emotionele gevolgen ook lichamelijke gevolgen. Als u bijvoorbeeld niet meer (optimaal) kunt lopen.

Alle kosten die hieruit voortvloeien moeten door de tegenpartij vergoed worden, zoals:

 • Revalidatiekosten
 • Verhuiskosten
 • Aanpassingen in uw woonsituatie
 • Een rolstoel en een speciale sportrolstoel
 • Kosten voor geestelijke gezondheidszorg
 • Inkomensverlies

Het is zowel bij licht als zwaar letsel belangrijk dat u hulp inschakelt. Juridische hulp voor het nauwkeurig berekenen en claimen van uw schade. En alle andere hulp die u en uw naasten nodig hebben. Om het verkeersongeluk en de gevolgen een plekje te kunnen geven.

Aansprakelijkheid bij aanrijding als voetganger

Vraagt u zich af wie uw letselschade gaat vergoeden? Als voetganger heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. U wordt namelijk als een zwakke verkeersdeelnemer gezien door het Nederlandse rechtssysteem. Waardoor u een sterke positie heeft bij een ongeval met een sterke verkeersdeelnemer. U loopt dan namelijk een veel groter risico op ernstig letsel. Bijvoorbeeld tijdens een aanrijding tussen een voetganger en een auto. Daarbij zijn sterke verkeersdeelnemers goed verzekerd voor mogelijke ongevallen.

Aanrijding voetganger – motorvoertuig

Alle motorvoertuigen vallen onder de categorie sterke verkeersdeelnemers. Maar hoe zit het dan precies met de aansprakelijkheid?

 1. Werd u aangereden toen u over een zebrapad zonder stoplichten liep? Dan is de motorvoertuigbestuurder volledig aansprakelijk te stellen. Oftewel: u krijgt uw volledige schade vergoed.
 2. Reed de motorvoertuigbestuurder veel harder dan toegestaan? En negeerde u de voorrangsregels? Dan heeft u beiden een verkeersovertreding begaan. Omdat u een zwakke verkeersdeelnemer bent, krijgt u minstens 50% van uw letselschade vergoed. Minstens, want dit percentage kan nog oplopen tot 100%. Afhankelijk van de ernst van de verkeersovertredingen en het opgelopen letsel.
 3. Is het ongeval door u als voetganger veroorzaakt? Liep u bijvoorbeeld door rood en valt de motorvoertuigbestuurder niets te verwijten? Dan krijgt u desondanks minstens 50% van uw schade vergoed.

Aanrijding voetganger – fietser

Een fietser valt ook onder de categorie zwakke verkeersdeelnemer. Daarom heeft u bij een voetgangersongeluk met een fietser geen sterkere positie. Om de aansprakelijkheid te bepalen, wordt er gekeken naar de gemaakte verkeersovertredingen. Is het ongeval veroorzaakt door de fietser? Dan heeft u uiteraard recht op een volledige vergoeding van uw schade.

Hebben beide partijen een verkeersfout begaan? Dan dienen er twee vragen te worden beantwoord:

 1. Welke verkeersovertredingen zijn er aan weerszijden gemaakt?
 2. Wat is de ernst en aard van het opgelopen letsel?

Het is belangrijk dat u kunt bewijzen dat de tegenpartij fout zat. Verzamel daarom zoveel mogelijk bewijsmateriaal nadat u bent aangereden als voetganger.

Aanrijding voetganger – onbekende of onverzekerde dader

Een aanrijding als voetganger wordt nog heftiger als de dader is doorgereden. U kunt er met uw gezonde verstand niet bij. Hoe kan iemand een ander gewond achterlaten? En met alle gevolgen laten zitten? U kunt echter nog steeds uw schade laten vergoeden. Niet door de aansprakelijke tegenpartij, wel door het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt uw letselschade namelijk als de dader:

 • Is doorgereden
 • Onverzekerd is
 • In een gestolen voertuig reed

Maar uw schadeclaim moet wel aan een paar randvoorwaarden voldoen:

 1. Het verkeersongeluk moet door een motorvoertuig veroorzaakt zijn.
 2. U dienst minstens één getuige te hebben van bovenstaande.
 3. U moet aangifte doen na de aanrijding als voetganger. Diezelfde dag nog als u geen kenteken heeft kunnen noteren. Of binnen 14 dagen als het kenteken wel bij u bekend is.

Schadeclaim na aanrijding als voetganger

Wilt u een schadeclaim indienen na de aanrijding als voetganger? Schakel dan de hulp in van een ervaren en daadkrachtige jurist. U zult merken dat u veel profijt heeft van uitstekende juridische hulp. Als u ons letselschadekantoor inschakelt, krijgt u:

 • Persoonlijke begeleiding
 • Snelle en daadkrachtige juridische hulp
 • Een persoonlijke jurist die al het werk op zich neemt terwijl u rust
 • Altijd 100% gratis juridische bijstand
 • Direct een persoonlijke jurist op uw zaak

Bekijk de 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade. Of vul direct het contactformulier in na de aanrijding als voetganger. Vertel ons uw verhaal. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Over ons

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Wij werken gratis voor slachtoffers die letselschade oplopen als gevolg van een aanrijding in het verkeer

Team

Ons team bestaat uit juridisch hoog opgeleide gemotiveerde mensen, die alles in het werk zullen stellen uw schade zo rechtvaardig mogelijk vergoed te krijgen.

Tarieven

Wanneer wij uw zaak in behandeling nemen, garanderen wij schriftelijk dat u geen nota's van ons zult ontvangen. Wij werken geheel gratis voor het slachtoffer.