Aanrijding Letsel

Schadeformulier invullen

 • Maximale schadevergoeding
 • Gegarandeerd kosteloze hulp
 • Betrouwbaar, deskundig en daadkrachtig
 • Gespecialiseerd in aanrijdingen met letsel

Vul na een aanrijding zo snel mogelijk het schadeformulier in (ook wel SAF: schade-aanrijdingsformulier genoemd). Dit is de eerste stap naar schadevergoeding. Zonder ondertekend schadeformulier, loopt u mogelijk uw schadevergoeding mis. Het is daarnaast van groot belang het schadeformulier foutloos in te vullen. Onze juristen stelden deze stapsgewijze uitleg voor u op.

Hulp nodig bij het invullen van het formulier?

Neem direct contact met ons op! U kunt ons ook bellen voor hulp en tips bij het invullen van het schadeformulier. Heeft u letsel opgelopen, als gevolg van de aanrijding? Maak dan gebruik van onze gratis juridische hulp. Indien u wenst, nemen onze juristen het gehele schadetraject voor u uit handen. Klik hier en vul uw naam en telefoonnummer in. Vertel ons wat er is voorgevallen. Dan bellen wij u dezelfde werkdag nog terug.

Schadeformulier stap voor stap invullen

Na een aanrijding is het van cruciaal belang dat het schadeformulier zo snel en zo volledig mogelijk wordt ingevuld (door beide partijen). Want dan zit alles nog vers in uw geheugen. Daarnaast kan het toekomstige discussies de kop indrukken. Want de tegenpartij kan het verhaal opeens veranderen na een gesprek met de verzekeraar. Doorloop daarom direct de onderstaande stappen:

·         Stap 1. Pak het schadeformulier erbij.

·         Stap 2. Vul de voorkant van het schadeformulier volledig in.

·         Stap 3. Na ondertekening splitst u het schadeformulier in tweeën.

·         Stap 4. Vul de achterkant van het schadeformulier volledig in.

·         Stap 5. Verstuur een kopie van het schadeformulier naar uw verzekeringsmaatschappij.

Stap 1. Pak het schadeformulier erbij

Een logische stap. Maar wat moet u doen als u geen schadeformulier bij de hand heeft? Als u een smartphone heeft dan kunt u het Europees schadeformulier of de app MobielSchadeMelden downloaden en invullen. Bij de laatste optie kunt u ook foto’s van het ongeval bijvoegen.

De voorzijde van het formulier moet volledig worden ingevuld door u en de tegenpartij. Het schadeformulier is voorzien van doordrukvellen, wat betekent dat beiden een exemplaar mee naar huis kunnen nemen. De achterzijde van het formulier vult u rustig thuis in.

Stap 2. Vul de voorkant van het schadeformulier volledig in

Het schadeformulier bevat 15 onderdelen die ingevuld moeten worden. Wij zetten het voor u uiteen:

Punt 1. De datum en het tijdstip van de aanrijding

Dit kan een grote rol spelen in het (letsel)schadetraject: scheen de zon die dag heel fel, regende het op dat precieze tijdstip of viel er hagel? Allemaal weersomstandigheden die bijgedragen kunnen hebben aan het ongeval.

Punt 2. De precieze locatie van de aanrijding

U vult hier de straat- en plaatsnaam in waar de aanrijding heeft plaatsgevonden. Reed u beiden op een andere weg en kwam u in botsing op de kruising van deze wegen? Dan is het belangrijk dat u beide straatnamen vermeldt. Deze informatie bewaart u voor de situatieschets bij punt 13.

Is het ongeval op de snelweg gebeurd? Vul dan de informatie van de hectometerpaal in: het nummer van de snelweg en de hectometerwaarde. Vermeld tevens ter hoogte van welke stad of dorp de aanrijding heeft plaatsgevonden. Ter verduidelijking:

 • A7, 251,2, ter hoogte van Groningen

Punt 3. Opgelopen letsel

Wanneer u letsel heeft opgelopen naar aanleiding van het ongeval, vinkt u ja aan. Als slachtoffer heeft u bij lichamelijke- en/of psychische klachten / verwondingen, recht op gratis juridische hulp.

Klik en bekijk de 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade.

Punt 4. Materiële schade

Zijn er nog andere voertuigen of objecten beschadigd geraakt door de aanrijding tussen uw voertuig en die van de tegenpartij? U hoeft hier alleen ja of nee aan te vinken. Zo ja, dan kunt u, op het schadeformulier, bij punt 14, de naam en adresgegevens van de derde verkeersdeelnemer invullen (en/of de objecten die beschadigd zijn geraakt, zoals een hectometerpaal, een brandweerpaal of een boom).

Punt 5. Gegevens van getuigen

Noteer de namen, adresgegevens en telefoonnummers van eventuele getuigen. Doe dit altijd als de mogelijkheid daartoe bestaat. Dit kan alleen maar in uw voordeel werken.

Punt 6. Gegevens verzekeringnemer

Vul hier uw gegevens in, maar let op! Rijdt u in een voertuig van uw moeder, goede vriend of van het werk? Dan moet u hier de gegevens invullen van diegene die de verzekeringspolis heeft afgesloten voor het voertuig.

Tip: na een aanrijding met letsel helpen onze juristen u gratis bij het invullen van het schadeformulier. Klik hier en vul uw naam + e-mailadres in.

Punt 7. Voertuiggegevens

Hier vult u de gegevens in van uw voertuig:

 • Merk, type
 • Volledige kentekenplaat
 • Land van registratie

Heeft u een aanhangwagen? Dan moet u daarvan ook de twee laatste punten invullen.

Punt 8. Gegevens verzekeringsmaatschappij

Vul hier de verzekeringsgegevens van het voertuig in:

 • Naam verzekeringsmaatschappij
 • Polisnummer
 • Groene kaart nummer
 • Geldigheidsduur

Bent u met de fiets? Dan kunt u hier de gegevens invullen van uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Punt 9. Eigen gegevens

U bent de bestuurder geweest van het voertuig, dus u vult hier uw eigen gegevens in. Bent u op de fiets aangereden? Dan vult u alle gegevens in, behalve de gegevens over uw rijbewijs.

Punt 10. Geef met een pijltje het eerste aanrakingspunt aan

U ziet op het schadeformulier een tekening van een scooter/fiets, auto en bus/vrachtwagen. Reed u in een auto en werd u aan de linkerzijkant geraakt? Dan tekent u een pijltje die naar de linkerzijkant van de auto wijst. U geeft dus met een pijltje aan waar u voor het eerst werd geraakt.

Tip: na een aanrijding is het belangrijk dat u het schadeformulier foutloos invult. Verzekeraars gebruiken dit formulier om de aansprakelijkheid vast te stellen. De aansprakelijke partij is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade (meestal een WA-verzekeraar).

Heeft u letsel? Klik dan hier en vul uw naam + e-mailadres in voor gratis juridische hulp.

Punt 11. Zichtbare schade aan uw voertuig

 Vermeld hier alle materiële schade aan uw voertuig, zoals:

 • Deuk in uw bumper
 • Afgebroken spiegel
 • Krom fietsstuur
 • Gebroken fietsframe
 • Krassen

Punt 12. Kruis de toedracht aan

Bij punt 12 kunt u de toedracht aankruisen en de ongevalssituatie schetsen. Het is mogelijk dat u meerdere opties aankruist. Vul onderaan de lijst in hoeveel hokjes u heeft aangevinkt (zo kan het aantal later niet gewijzigd worden). Staat uw specifieke situatie er niet tussen? Dan vinkt u geen hokje aan en vult u onderaan het getal 0 in.

Punt 13. Maak een situatieschets

U maakt samen met de tegenpartij één abstracte situatieschets, waarin u zoveel mogelijk informatie vermeld over hoe de aanrijding is ontstaan:

 • Teken de wegen, eventuele kruisingen en bruggen en vermeld daarbij de namen
 • Teken de twee voertuigen
 • Verduidelijk de voertuigen met een A en B (A bij uw voertuig als u kant A heeft ingevuld)
 • Geef met een pijltje de richting van het verkeer aan
 • Zet een kruis op het punt waar de botsing plaatsvond
 • Teken verkeersborden, hectometerpalen, vangrails, etc.

Tip: maak eerst een schets op een kladblaadje.

Punt 14. Persoonlijk toelichting op de situatieschets

Beschrijf hier kort hoe de aanrijding is ontstaan. Dit dient als een toelichting op de situatieschets.

Punt 15. Onderteken het schadeformulier

Lees het formulier eerst goed door, voordat u een handtekening eronder zet. Ga rustig na of de tegenpartij al zijn gegevens heeft ingevuld. Bent u het ergens niet mee eens? Teken dan niet! Laat u nooit onder druk zetten door de tegenpartij. U bent namelijk niet verplicht om het schadeformulier te ondertekenen.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de politie inschakelen om een proces-verbaal op te maken van de situatie. Uw persoonlijke jurist kan dit verslag later voor u opvragen bij Stichting Processen Verbaal.

Tip: Maak overal foto’s van om later bij te voegen als bewijsmateriaal! Onze juristen begeleiden slachtoffers met letsel na een aanrijding, 100% gratis. Vul het contactformulier in voor gratis ondersteuning .

Stap 3. Na ondertekening splitst u het schadeformulier in tweeën

Heeft u het formulier niet ondertekend, omdat u het ergens niet mee eens was? Dan splitst u alsnog het formulier in tweeën. Ieder krijgt één helft mee naar huis als bewijsmateriaal.

Stap 4. Vul de achterkant van het schadeformulier volledig in

De achterkant van het schadeformulier kunt u thuis invullen. Doe dit zo snel mogelijk na het ongeval, zodat u geen belangrijke details vergeet. De meeste gegevens die u hier invult, heeft u ook op de voorkant van het schadeformulier ingevuld. Belangrijke nieuwe punten:

 • Uw IBAN nummer; belangrijk voor het overmaken van de schadevergoeding
 • Bij slachtoffers vult u de aard van uw letsel in. Vul alles in, ook licht letsel zoals blauwe plekken, schrammen en hoofdpijn
 • Bij omstandigheden en aansprakelijkheid kunt u de situatie nog wat meer verduidelijken naar eigen inzicht
 • Onderteken ook de achterkant van het schadeformulier

Stap 5. Verstuur een kopie van het schadeformulier naar uw verzekeringsmaatschappij

Maak van zowel de voor- als de achterkant van het schadeformulier een kopie en stuur die naar uw verzekeringsmaatschappij. Bewaar de originele versies altijd in eigen beheer!

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het schadeformulier of heeft u andere vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Schadeformulier invullen zonder tegenpartij

Is de tegenpartij doorgereden na de aanrijding? Dan verkeert u waarschijnlijk in een staat van shock. Toch is het belangrijk dat u ook dan het schadeformulier direct na de aanrijding invult. Als u dat niet doet, gaat u belangrijke details vergeten. Bovendien heeft u het schadeformulier nodig:

 • als u een schadevergoeding wilt laten claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer;
 • om uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen van de schade;
 • op het moment dat u aangifte gaat doen bij het politiebureau.

Let wel: u dient diezelfde dag nog aangifte te doen bij het politiebureau. Als u dat niet doet, neemt het Waarborgfonds Motorverkeer uw schadeclaim niet in behandeling.

Claim direct uw schadevergoeding na een aanrijding

Schakel zo snel mogelijk hulp in voor het claimen van uw schadevergoeding. Onze juristen werken geheel gratis voor verkeersslachtoffers met letselschade. Profiteer daar vandaag nog van! Vul het contactformulier in met uw naam, telefoonnummer en ongeval. Dan bellen wij u dezelfde werkdag nog terug.

Over ons

Wat doen wij en voor wie doen wij dat? Wij werken gratis voor slachtoffers die letselschade oplopen als gevolg van een aanrijding in het verkeer

Team

Ons team bestaat uit juridisch hoog opgeleide gemotiveerde mensen, die alles in het werk zullen stellen uw schade zo rechtvaardig mogelijk vergoed te krijgen.

Tarieven

Wanneer wij uw zaak in behandeling nemen, garanderen wij schriftelijk dat u geen nota's van ons zult ontvangen. Wij werken geheel gratis voor het slachtoffer.